Åsleik Engmark (51) er død

51-åringen døde søndag ettermiddag.

GÅTT BORT: Mandag kom den triste nyheten om at Åsleik Engmark har gått bort. Foto: NTB scanpix
GÅTT BORT: Mandag kom den triste nyheten om at Åsleik Engmark har gått bort. Foto: NTB scanpix

Åsleik Audgar Engmark døde søndag i Brüssel, det bekrefter Feelgood Scene i en pressemelding. 


«Vi melder om at skuespiller, regissør og komiker Åsleik Engmark døde brått og uten forvarsel i går ettermiddag, søndag 12. februar. Han fikk et illebefinnende da han var på familiebesøk i Brüssel. Ambulansepersonell ble tilkalt, men livet sto ikke til å redde», skriver produsent Karina Aaase i pressemeldingen.

«Vi har mistet en stor komiker; scenepersonlighet og en kjær kollega. Han vil bli dypt savnet, og våre tanker går til hans nærmeste familie i denne tunge tiden», avslutter hun.

– En humorbauta
Sammen med ekskona, Helle Engmark, fikk Åsleik i 1993 trillingene Edda, Erle og August (23). I 2012 valgte de to å gå fra hverandre etter mer enn 15 års ekteskap. I dag har familie og venner blitt informert om det tragiske dødsfallet. 

Komiker Terje Sporsem var en nær venn av Åsleik Engmark, til P4 forteller han at han kommer til å savne vennen noe helt vanvittig.

– Åsleik var en av de fineste fyrene. Han var ekstremt talentfull, han kunne alt, hadde hele pakka, forteller Sporsem. 

Selv har han hatt show med Engmark og blitt godt kjent med ham gjennom mange år. Han beskriver Åsleik som raus, leken og full av ideer. 

– Han krevde mye av alle rundt seg, men fikk frem det beste i alle. De som har opplevd ham på scenen har vært vitne til stor kunst. Han var en humorbauta, avslutter en beveget Sporsem. 

Saken fortsetter under bildet
Åsleik Engmark
TALENTFULL: Åsleik Engmark var ikke bare komiker, men også en talentfull sanger, regissør og skuespiller. Foto: NTB scanpix

Kjent stemme
Mange nordmenn har et sterkt forhold til Åsleik Engmark. På slutten av 80-tallet ble han hele Norges «mislykkede» skiløper i rollen som Severin Suveren i serien NRK lagde om fjellvettreglene. For mange ble karakteren en viktig del av påskekosen. 

Men det er ikke bare humor Engmark har drevet med. Han var ansatt ved Det norske teateret fra 1988 til 1999 og har vært med i en rekke teateroppsetninger, musikaler og filmer. 

For mange er han nok aller best kjent som stemmen til mange kjente og kjære Disney-figurer. Han har gitt liv til både Timon i «Løvenes Konge», Woody i «Toy Story», den lille dragen Mushu i «Mulan» og Mike Wazowski i «Monsterbedriften».

Siden 2009 har han lånt bort stemmen sin til en av våre aller mest kjente leketøy, «Knerten». I de tre filmene om den meget spesielle «trepinnen» har Engmark gjort stor suksess, ikke bare som skuespiller, men også som regissør. Den første filmen ble belønnet med tre Amandapriser. 

Men det er ikke bare Amandapriser Engmark har mottatt. I 2001 ble han hyllet med Stå Opp-prisen og i 2010 vant han TV2s dansekonkurranse «Skal vi danse». 

For tiden spilte Engmark i oppsetningen «Aladdin og hans Magiske Europaflyktningturné 2016-17» på Det andre teateret i Oslo. 

– Søkte nye veier i humoren
Etter at dødsfallet ble kjent mandag er det mange som har uttrykt sin sorg. Flere beskriver at de mottok beskjeden med sjokk, det var også tilfellet for komiker, og nær venn av Åsleik Engmark, Jon Niklas Rønning.

– Åsleik var en uerstattelig kreativ motor både før og under forestillingene vi fikk gleden av å gjøre sammen. Han var en entusiastisk inspirator som kompromissløst søkte nye, spennende veier i humoren, minnes han til P4.

Personlig vil Rønning huske ham som en sprudlende, snill og inspirerende venn.

– Det var en gave å dele scene med ham – og i skriveprosessen var han en brennende engasjert kollega som jobbet entusiastisk for at vi komikere skulle gjøre modige innslag på humorscenen. At Åsleik er borte er bare uvirkelig og urettferdig. Han hadde sine beste år igjen og jeg vil savne ham dypt, avslutter Jon Niklas Rønning.